Evenimente

"Cum depasim teama de esec" - grup de optimizare si dezvoltare personala



In weekend am profitat de primele zile de primavara si am iesit in parc sa dau o tura cu rolele si cu catelul meu. Am fost foarte incantata de alegerea mea, deoarece trecand relativ in graba printre oameni, nu am avut ocazia sa le aud discutiile, putand astfel sa ma concentrez pe propria-mi traire.
Asta pana la un moment dat, cand a trebuit sa-i ofer cainelui meu o gura de apa si uite asa am surprins o mamica trecand pe langa mine si care, in dezaprobarea comportamentului baietelului ei, ii tot repeta acestuia ca daca continua sa mearga asa va cadea si va “face buba”.
Si uite asa mi-am reluat plimbarea luand acest gand  cu mine. Probabil ca majoritatea dintre noi am tinde sa fim de acord cu mamica respectiva, pe motiv ca este copilul ei si stie ce-i mai bine pentru el. Poate ca asa si este, pana la urma urmei ea este adultul, iar baietelul este doar un copil de 3 ani, este normal ca ea sa fie mai inteleapta in acest context.
Ma intreb insa, daca ea continua sa decida in locul lui, el cand o sa inceapa sa faca acest lucru? Stiu, o sa spuneti “pai va avea timp o viata”, de acord cu voi, insa cand va putea invata efectiv sa o faca daca pana si la un simplu mers leganat mamica noastra intervine si-i spune“mergi frumos, ca ai sa cazi si ai sa faci buba”.
Practic, in scenariul mamei, dintr-un mers leganat se poate cadea si “face buba”, cu alte cuvinte mamei ii este teama ca baietelul ei sa nu se loveasca, teama pe care i-o face “cadou” si fiului sau, prescriindu-i esecul acestuia inainte ca el sa se intample.
Ceea ce pentru mama pare a fi un posibil pericol - acesta fiind modul in care alege sa il perceapa - pentru copil este o modalitate de a explora lumea, chiar daca acest lucru se intampla intr-un mod aparent banal la varsta de 3 ani si anume printr-un mers leganat.
Cu alte cuvinte, orice situatie poate avea o mie de sensuri, daca este privita dintr-o mie de unghiuri sau de o mie de oameni. Insa atunci cand vorbim de copii este important sa stim ca principalul mod in care ei se formeaza si cunosc lumea este acela de imitare, imitare a persoanelor semnificative din viata lor, de cele mai multe ori, a parintilor. Prin urmare este foarte posibil ca acest baietel sa renunte la nevoia lui de a explora lumea si sa “imprumute” teama mamei de a nu “face buba” adica de a nu esua, pentru ca esecul este dureros.
Mai tarziu, in acest ritm repetat si constant de “lectii de viata”primit de la un parinte, este foarte posibil ca baietelul nostru, ajuns adult, sa dezvolte o teama de nou, de necunoscut si implicit o teama de esec. Practic, ceea ce a fost candva o teama imprumutata, acum devine o teama incorporata manifestata prin ideea preconceputa de genul "nu incerca pentru ca ai putea esua".
Acest lucru va fi manifestat cu orice ocazie indiferent ca vorbim despre un examen nou, o oportunitate sau chiar nevoia de a cunoaste sau de a te apropia pe cineva.
Iata cum, fara intentii rele, dar in necunostinta de cauza, din dorinta de a proteja poate prea mult, un parinte poate insamanta teama in copilul lui sau poate chiar sa ii prescrie acestuia esecul.
Ce ar putea parintii sa faca astfel incat sa evite acest lucru?
Sa sprijine copii in alegerile lor, sa ii sustina daca e loc de pericol si sa le sugereze sa aibe grija pentru ca existe aceste posibilitati (atentie: posibilitati, nu certitudini); in cazul in care copilul cade, sau se loveste, parintele il poate acompania in suferinta lui, fara sa i-o subestimeze, dar nici supra-aprecieze, iar in momentul in care aceasta a trecut, il poate incuraja sa incerce din nou, cu increderea si invatand din greseli, pana ce acesta va reusi ceea ce si-a propus.
In acest fel copilul pleaca la drum in viata cu "e ok sa incerci, insa fa-o cu grija, si tine cont de indrumarea unei persoane mai intelepte, iar daca nu reusesti, poti sa inveti din greseli si sa incerci din nou pana iti iese".
Tu te-ai confruntat vreodata cu teama de esec?
Iti propunem o intalnire de grup pentru a ne impartasi experientele tale cu aceasta teama de esec si pentru a identifica si alte posibile blocaje, prescrise sau autoimpuse, care functioneaza la nivel inconstient si care ne tin departe de ceea ce ne implineste. Vom afla impreuna cum putem depasi aceste blocaje si ce ascunde in spatele ei teama de esec, pentru a putea fi rezolvata.
Data: duminica, 22 aprilie
Ora: 10.00 - 14.00
Taxă de participare: 80 ron
Locaţia va fi comunicată ulterior participanţilor.


Echipa este formată din:

 Romelia Marcu – Psihoterapeut Experienţialist şi Consilier Psihologic acreditat de Colegiul Psihologilor din România şi S.P.E.R.
Andreea Dumitriu - Consilier Psihologic acreditat de Colegiul Psihologilor din România şi S.P.E.R.

Pentru inscrieri si informatii suplimentare :
Romelia Marcu (Dragnea): 0720.864.169 
Andreea Dumitriu: 0726.023.332 






Impresii in urma workshop-ului "Comunicare eficientă pentru relații de succes"


Aparent “Comunicarea” este un subiect despre care nu mai poate fi zis nimic nou; de-a lungul timpului acestui cuvant i-au fost daruite articole intregi, carti, ba chiar ani de scoala si facultati cu acelasi nume. Si totusi intalnim oameni care reusesc cu greu sa se faca intelesi, altii care nu stiu sa asculte, sau mai grav, nu stiu ca este important sa si asculte, persoane care cred ca a comunica se reduce doar la vorba.
Dar cine a zis ca numai lucrurile noi sunt importante si ne pot atrage atentia?
De cele mai multe ori, lucrurile cu adevarat valoroase si care ne pot imbunatati semnificativ viata, daca le facem constant si cu grija, sunt lucrurile simple.
Despre lucruri simple am discutat si la Cluj in intalnirea noastra cu studetii de la arhitectura.Am definit, de asemenea, care ne sunt granitele intr-o interactiune anume, ce anume tine de noi si unde anume trebuie sa ne oprim, astfel incat sa nu incalcam drepturile celuilalt. Am realizat ca responsabilitatea poate fi eliberatoare, atunci cand nu ne mai preocupam de lucruri care nu ne apartin, am inteles de ce anume ne este dificil sa comunicam cu persoane dominante si ce anume putem face in acest sens.
Insa punctul pe “I” a fost pus, conform afirmatiei unui student, atunci cand am realizat ca incercand sa ne ascudem de “frica de esec” cadem in iluzia ca il putem schimba pe celalalt. In acel moment ajungem sa pierdem contactul cu noi insine, sau sa cadem prada reactivitatii, intrand inconstient pe un pattern mai vechi care nu vrea decat sa ne ajute sa ne intelegem mai bine experientele anterioare si poate chiar sa le dam o noua semnificatie.
Acestea au fost doar cateva idei pe care le-am dezbatut impreuna si poate ca acesta a fost doar inceputul, intalnirilor noastre si/sau dezvoltarii noastre.
Multumim Asociatie de studenti AStA Cluj si le multumim si studentilor pentru participare.
Sa aveti parte de comunicari eficiente si relatii de succes!



Workshop "Comunicare eficientă pentru relații de succes"
20-21 februarie, WinterSchool,
Asociatia Studentilor Arhitecti Cluj



Gazdă: Centrul ReUnio,
Locaţie: Centrală FAU
Numar de locuri: 15





           Poate vă intrebați care este legătura dintre comunicare și arhitectură. Răspunsul este unul foarte simplu: arhitectura se face de către oameni pentru oameni. Pentru a construi un proiect de succes, atât pentru arhitect cât și pentru beneficiar, este nevoie de o relație de succes între cei doi, iar o relație de succes se bazează întotdeauna pe o comunicare eficientă.
Toata viața noastră este compusă din relații, cu cei din familie, cu colegii de muncă, cu prietenii, cu șefii, și cea mai importantă, relația cu noi înșine. Pentru o viață de succes este important să fiu în contact cu mine, cu ceea ce-mi doresc, să mă cunosc pentru a-i putea cunoaște și pe ceilalți. Noi nu trăim izolați pe o insulă pustie, ci trăim alături de ceilalți, în interdependență. Stephen R. Covey spune că interdependența se refera la “NOI — NOI putem, NOI cooperam, NOI ne putem uni talentele și competențele și crea laolaltă un lucru de amploare”. Așa că este extrem de important să știm cum putem să lucrăm împreună pentru binele amândurora și mai ales care este calea prin care amândoi câștigăm.

Centrul ReUnio va invita la acest workshop să descoperiți calea de a:
  • Observa cum o comunicare deficitară ne influențează relațiile cu cei din jur dar și rezultatele proiectelor comune
  • Aborda metode de negociere pentru a favoriza un rezultat de tipul câștig/câștig
  • Înțelege care este responsabilitatea fiecăruia în comunicarea eficientă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu